Geschiedenis

"Hard fietsen kan iedereen, daarna gaan we wielrennen." - Maarten Ducrot
Op 22 juni 1973 werd een wielertoeristenclub opgericht onder de naam "Wijnegemse wielertoeristen (WTC) met als zetel het Brouwershuis bij Jef Libert één van de initiatiefnemers. In 1975 werd na opzoekwerk van toenmalig secretaris Ludo Druyts de naam gewijzigd in Wijnegem Bicycle Club analoog aan een wielerclub die begin vorige eeuw bestond.
In 1977 fietsten een aantal leden voor de eerste maal naar Lourdes. De 1.200 kilometer werden in acht dagen afgelegd. In 1985 en 1994 werd deze tocht nog eens overgedaan. In 1994 kwamen er 17 fietsers zonder één drubbel regen in Lourdes aan. En of het nog niet genoeg was, werden de dagen daarna nog door enkelen de Tourmalet, Aubisque en Aspin beklommen. De lat werd in 1989 iets hoger gelegd en fietsten 7 moedigen naar Santiago de Compostela. De 2180 km werden in veertien dagen afgelegd. Ook deze tocht kreeg navolging namelijk in 1998 toen vijftien clubleden waaronder één Duitser en één vrouwelijk lid 2131 kilometers afmaalde in eveneens veertien dagen. De zwaarste tocht was zeker Wijnegem – Rome in 1992. De ongeveer 1900 kilometers werden door tien clubleden afgelegd in tien dagen. Andere uitstappen waren Wijnegem – Plymouth – Wijnegem en verleden jaar nog Praag.
Van 1988 tot 1991 organiseerde de club de "12-uren van Wijnegem". Er werd gereden in ploegen van twee zodat steeds één fietser op de omloop was gedurende gans de tijd. In 1991 en 1992 werd ook een Duathlon-wedstrijd ingericht. In 1992 werden aan de winnaars de truien van provinciaal kampioen uitgereikt. Van 1992 werd en wordt nog steeds de "Wijnegemse Pijl" voor wielertoeristen ingericht. Eerst als heuse semi-klassieker van de Vlaamse Wielrijdersbond en sedert enkele jaren als gewone fietstocht door de kempen. In 1994 werd ook van wal gestoken met het organiseren van een veldtoertocht, beter bekend als mountainbiketocht. Dit jaar bestaat dus deze organisatie vijftien jaar. In 1981 werd binnen de club een A en een B-ploeg opgericht. De eerste had een hoger kilometergemiddelde dan de ander. Er werd zelfs enkele jaren geleden een C-ploeg opgericht om ook de niet zo snelle wielertoerist de gelegenheid te geven om zijn hobby uit te oefenen.
Spijtig genoeg ging de A-ploeg ter ziele. Vanaf dit jaar echter krijgt de B-ploeg het A-statuut en de C-ploeg promoveert tot B-ploeg. De voorbije jaren schommelt het aantal fietsende leden rond de zestig. Laat er geen twijfel over bestaan dat de club in de eerste plaats aan haar leden de gelegenheid wil geven op een gezonde ontspanning. De wekelijkse uitstappen op zondagvoormiddag zijn prioritair.